Verzorging van sportduiven

Controle veren bij een sportduif

Dierenarts voor duiven

Onze dierenartsenpraktijk heeft een jarenlange ervaring in de duivengeneeskunde. Dierenarts Frederik Oosterlinck is een expert in duiven doordat hij zelf jarenlang actief geweest is in de duivensport. Deze ervaring, samen met de wetenschappelijke kennis, vormen een ideale basis om u en uw kolonie op een degelijke en correcte manier te begeleiden. 

Professionele begeleiding op een wetenschappelijk verantwoorde manier is de essentie van onze werkwijze. In de duivensport, en bij uitbreiding in de duivengeneeskunde, wordt er veel verondersteld en uitgeprobeerd. Er wordt te veel antibiotica toegediend om duivenziektes tegen te gaan, met alle gevolgen vandien.

Vaak wordt de nadruk gelegd op medicatie, terwijl goede duiven op een degelijk hok met een secure verzorging en een evenwichtige voeding essentieel zijn! Als dierenarts voor duiven stellen wij de correcte diagnose van duivenziektes en bepaalde aandoeningen en staan wij, indien nodig, in voor de behandeling ervan.

Speciaal voor onze patiënten hebben wij een duivengids opgesteld. In deze gids vindt u heel wat praktische informatie over duiven vaccineren, verzorgen en behandelen met medicatie. Vraag ernaar bij uw volgende bezoek!

Duiven onderzoeken, vaccineren en behandelen

Tijdens een consultatie bij de dierenarts worden de duiven standaard gecontroleerd op aandoeningen aan de luchtwegen, trichomonas, coccidiose en wormen. Mestonderzoek gebeurt na centrifugeren waardoor besmettingen vlugger worden gedetecteerd. Wij kunnen ook een bloedonderzoek uitvoeren voor de opsporing van duivenziektes zoals paratyfus. Ook een cytologisch onderzoek van een meststaal is mogelijk om de besmettingsgraad door gisten te beoordelen. Indien nodig worden er stalen (swabs, mest) opgestuurd naar het labo voor verder onderzoek. 

Het uitvoeren van een PCR-test op een afgenomen swab is een heel gevoelige techniek om bijvoorbeeld de diagnose te stellen van mycoplasma, herpesvirus en chlamydia. Deze duivenziektes zijn veel voorkomende oorzaken van de kopziekte. Doordat we als dierenarts de duiven zo grondig kunnen onderzoeken, kan de behandeling ook veel gerichter gebeuren. PCR-testen zijn ook mogelijk om circovirus of adenovirus op te sporen.

Duiven vaccineren

We kunnen uw duiven vaccineren tegen paramyxo in de dierenartsenpraktijk, maar ook bij u thuis op het hok. Als dierenarts raden wij aan om jonge duiven tweemaal te vaccineren tegen paramyxo, met een interval van een drietal weken. We kunnen uw duiven ook vaccineren tegen het herpesvirus. Hiervoor gebruiken we een combinatievaccin van paramyxo en het herpesvirus.

Voor meer info omtrent vaccinatieschema’s, vaccinatie tegen pokken en paratyfus verwijzen wij graag naar onze duivengids. U kan uiteraard ook contact opnemen met de dierenartsenpraktijk.