Gebitscontrole bij een hond

Een jonge hond kopen: wat moet u weten?

Een puppy kopen doet u niet zomaar! Informeer u vooraf voldoende over de kenmerken van een bepaald ras (grootte, karakter). Vertrouw hiervoor niet alleen op boeken. Nogal dikwijls worden de negatieve kenmerken van bepaalde rassen niet of nauwelijks vernoemd. Wanneer u een jonge hond wilt kopen, informeert u best bij vrienden, kennissen en familie. Als dierenarts geven wij u natuurlijk ook graag raad.  

Stel uzelf de volgende vragen voor u een puppy gaat kopen:

  • Wil ik een kleine of een grote hond?
  • Wil ik een hond met of zonder stamboom?
  • Wil ik een waakhond?
  • Zijn er kinderen in de familie?
  • Heb ik een grote of een kleine tuin? Of helemaal geen tuin?
  • Hoeveel tijd kan ik dagelijks vrijmaken voor mijn hond?
  • Wat als ik op vakantie ga?

Tips bij een puppy kopen

Gaat u voor het eerst een jonge hond kopen? Let dan zeker op bij de keuze, want sommige rassen zijn helemaal niet zo gemakkelijk op te voeden. Hou er ook rekening mee dat een grote hond duurder is: niet alleen de voederkosten zijn hoger, ook bij ziekte zullen de kosten hoger oplopen.

Informeer vooraf naar een goede fokker.
Ga nooit een puppy kopen bij een broodfokker!
De ideale leeftijd om een jonge hond te kopen is 7-12 weken. Oudere pups zijn moeilijker op te voeden.
Een pup uit het buitenland moet minstens 3 maanden en 3 weken oud zijn vooraleer hij België binnen mag! Dit is wettelijk in functie van de verplichte inenting tegen rabiës.
Idealiter krijgt u de ouders, of toch tenminste de moeder, van de pup te zien.
Elke pup die verkocht wordt, moet voorzien zijn van een microchip. Er moet ook een Europees paspoort voorhanden zijn waar de gegevens van de eigenaar en van de pup in genoteerd staan, alsook de eerste inentingen.
Let vooral op de alertheid van de pup! Kijk aandachtig naar de oogjes en het neusje, hieruit is veel af te leiden over de gezondheid van de pup.
Informeer bij de fokker waar u de puppy gaat kopen hoe de dieren grootgebracht zijn. Er zijn diverse factoren die een goede socialisatie in de hand werken. Denk aan contact met volwassenen en kinderen, het type huisvesting, interactie met andere diersoorten, …
Is het uw eerste hond? Schaf dan een goed boek aan met tips over een puppy verzorgen en opvoeden. Als dierenarts geven we u ook graag raad.
We raden u aan om binnen de week na de aanschaf een bezoekje te brengen aan onze dierenartsenpraktijk voor een check-up.