Konijnen: Sterilisatie en castratie

Onderzoek bij een konijn

Konijn steriliseren of castreren

Konijnen zijn heel vruchtbare dieren. Mannetjes kunnen vruchtbaar zijn vanaf de leeftijd van 12 weken, vrouwtjes kunnen uitzonderlijk al vruchtbaar zijn vanaf de leeftijd van 10 tot 11 weken. De drachttijd bedraagt 28-31 dagen. Vrouwtjes zijn enkele uren na het werpen al terug vruchtbaar en bovendien is dit meteen ook de meest vruchtbare periode. Hou hier dus rekening mee als u meerdere konijntjes samen plaatst.

Een vrouwelijk konijn steriliseren we vanaf de leeftijd van zes maanden, de castratie van een mannelijk konijn kan zelfs al vanaf vier maanden. Mannetjes blijven nog een aantal weken vruchtbaar na de castratie. Na de ingreep houdt u ze best nog minstens vier weken apart.  

De voordelen van een konijn steriliseren of castreren

Ongewenste nestjes konijnen vermijden? Als dierenarts raden we aan om zo snel mogelijk uw konijn te steriliseren of castreren. Bovendien kunt u, door uw vrouwelijk konijn te steriliseren op jonge leeftijd, baarmoedertumoren voorkomen. Tachtig procent van de niet-gesteriliseerde konijnen ontwikkelt op latere leeftijd baarmoedertumoren die in een vroeg stadium kunnen uitzaaien naar de longen. Castratie bij de mannetjes zorgt dan weer voor minder agressie en dominantie naar andere konijnen toe. 

De ingreep

In onze dierenartsenpraktijk werken wij met een aangepast protocol voor de anesthesie van konijntjes. Voor een dierenarts is een konijn onder narcose brengen immers niet te vergelijken met dezelfde procedure bij een hond of kat. Er zijn een aantal belangrijke verschillen waar absoluut rekening moet mee gehouden worden. Wij werken uiteraard met gasanesthesie en voldoende monitoring. Tijdens de ingreep wordt er meestal ook een infuus voorzien. De opererende dierenarts ziet er ook op toe dat uw konijn niet veel afkoelt tijdens en na de ingreep. Door al deze maatregelen kunnen we het aantal complicaties tot een absoluut minimum herleiden.