Gebitscontrole bij een hond

Uw hond inenten

Wij werken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten omtrent vaccinaties bij huisdieren. Uw hond correct inenten is uiterst belangrijk, maar uiteraard willen we de dieren niet onnodig vaccineren. Sinds kort werken wij met een aangepast vaccinatieprotocol waarbij we slechts om de drie jaar volwassen honden inenten tegen bepaalde ziekten zoals parvo, distemper en hepatitis.

 

Uw hond ontwormen

Een jonge hond ontwormen moet frequent gebeuren. Een richtlijn is om direct na aanschaf de hond maandelijks te ontwormen, tot hij de leeftijd van zes maanden heeft bereikt. Vanaf dan volstaat een zesmaandelijkse kuur. Indien u wormen ziet in de stoelgang of het braaksel van uw pup, dient u de ontwormingsfrequentie te verhogen naar éénmaal om de twee weken.

Vergeet niet dat bepaalde worminfecties kunnen overgaan op de mens en dat kinderen en personen met een verminderde weerstand hier het meest vatbaar voor zijn. De besmetting gebeurt vooral wanneer kinderen spelen op speelpleinen of in zandbakken waar honden of katten hun uitwerpselen kunnen achterlaten. De besmetting kan ook gebeuren door het aaien van een hond of kat die besmet is met wormen en waarvan de eitjes in de vacht kunnen kleven. Uw hond regelmatig ontwormen is dus een must!

Teken verwijderen en het ontvlooien van uw hond

Wanneer u merkt dat uw huisdier vlooien heeft, is de omgeving verzadigd met larven en eitjes van de vlooien. Het ontvlooien van een hond is daardoor geen eenvoudig proces en ook de omgeving terug vlooienvrij krijgen is niet evident. U kunt beter maandelijks een product toedienen om een besmetting met vlooien en teken te voorkomen. Let op: zet deze behandeling ook verder in de winter. 

In onze dierenartsenpraktijk vindt u tal van goede middelen onder de vorm van pillen, pipetten en halsbanden. Koop geen producten tegen teken of voor het ontvlooien van de hond in een dierenspeciaalzaak of in een tuincentrum. Ze geven een vals gevoel van bescherming en zijn soms ronduit schadelijk voor uw huisdier.