Onderzoek bij een kat

De inenting van uw kat

Wij werken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten omtrent vaccinaties bij huisdieren. De correcte inenting van uw kat is uiterst belangrijk, maar uiteraard willen we de dieren niet onnodig vaccineren. Sinds kort werken wij met een aangepast vaccinatieprotocol waarbij we slechts om de drie jaar uw kat inenten tegen bepaalde ziekten zoals parvo, distemper en hepatitis.

Uw kat ontwormen

Een jonge kat ontwormen moet frequent gebeuren. Een richtlijn is om direct na aanschaf de kat maandelijks te ontwormen, tot de leeftijd van zes maanden is bereikt. Vanaf dan volstaat een zesmaandelijkse kuur. Loopt uw kat veel buiten en vangt ze veel knaagdieren, dan kan het nodig zijn om frequenter de kat te ontwormen.

Vergeet niet dat bepaalde worminfecties kunnen overgaan op de mens en dat kinderen en personen met een verminderde weerstand hier het meest vatbaar voor zijn. De besmetting gebeurt vooral wanneer kinderen spelen op speelpleinen of in zandbakken waar katten of honden hun uitwerpselen kunnen achterlaten. De besmetting kan ook gebeuren door het aaien van een kat of hond die besmet is met wormen en waarvan de eitjes in de vacht kunnen kleven. Uw kat regelmatig ontwormen is dus een must!

Teken verwijderen en het ontvlooien van uw kat

Wanneer u merkt dat uw huisdier vlooien heeft, is de omgeving verzadigd met larven en eitjes van de vlooien. Het ontvlooien van een kat is daardoor geen eenvoudig proces en ook de omgeving terug vlooienvrij krijgen is niet evident. U kunt beter maandelijks een product toedienen om een besmetting met vlooien en teken te voorkomen. Let op: zet deze behandeling ook verder in de winter. 

In onze dierenartsenpraktijk vindt u tal van goede middelen onder de vorm van pillen, pipetten en halsbanden. Koop geen producten tegen teken of voor het ontvlooien van de kat in een dierenspeciaalzaak of in een tuincentrum. Ze geven een vals gevoel van bescherming en zijn soms ronduit schadelijk voor uw huisdier.