Onderzoek bij een kat

Controle van uw kitten bij de dierenarts

Wij adviseren om binnen de week na aanschaf een eerste controle te laten uitvoeren van uw kitten in onze dierenartsenpraktijk. Tijdens uw bezoek kunnen we ook de vaccinaties checken en aanvullen waar nodig. Daarnaast bespreken we andere gezondheidszorgen zoals vlooien, wormen en aangepaste voeding. Probeer nu al te starten met het poetsen van de tanden!

Overweeg een ziekteverzekering voor uw kat. Zo kan u zorgeloos blijven genieten van uw nieuwe huisgenoot en hoeft u niet in te zitten met eventuele onderzoeken of behandelingen in de toekomst.

Het kitten dagelijks verzorgen

  • Hebt u een langharige of halflangharige kat? Begin dan zo vroeg mogelijk met een dagelijkse kambeurt. De bedoeling is om de kitten het verzorgen van de vacht gewoon te maken. Doet u dat niet, dan zal het dier op latere leeftijd niet toelaten dat de vacht gekamd wordt en bestaat de kans op klitten.
  • Katten zijn zeer gevoelig voor huidparasieten zoals schurft, luizen, vlooien en teken, ... Wij geven u graag advies over de aanpak van dit probleem!
  • Zorg voor een propere kattenbak met een aangepaste kattenbakvulling. Plaats de bak op een gemakkelijk bereikbare plaats en zet de eet- en drinkbak niet te dicht bij de kattenbak. Hebt u meer dan één kat, voorzie dan voldoende kattenbakken. Veel katten willen immers geen kattenbak delen met een andere kat.
    Tip: Ga ervan uit dat u één kattenbak meer nodig heeft dan het aantal katten dat u in huis hebt.
  • Overweeg de aanschaf van een drinkfontein. Dit zorgt ervoor dat katten meer gaan drinken wat hun gezondheid natuurlijk ten goede komt.

Het territorium afbakenen

  • Wacht een drietal weken voor u de kitten naar buiten laat.
  • Krabben is een normaal gedrag van de kat en dient onder meer om de leefomgeving af te bakenen. Voorzie een krabpaal of een kartonnen doos waar uw kat aan kan krabben.